UutisetHedelmien ja vihannesten verot alas17.11.2018 Suomalaiset syövät kasviksia liian vähän. Suositus kasvisten määrälle on noin puoli kiloa, mutta keskikulutus jää kolmeensataan grammaan päivässä. Kasvikset antavat vitamiineja, kuituja ja muita hyödyllisiä ravintoaineita. Kansanterveydellisesti terveiden raaka-aineiden kuluttaminen vähentäisi monia epäterveellisestä prosessoidusta ruuasta aiheutuvia elintasosairauksia. Erityisesti kotimaisten kasvisten syönnin lisäys on myös ekologista. YK:n alaisen ilmastopaneeli IPCC:n raportti herätti suomalaiset miettimään ympäristön tilaa. Valtioiden lupaukset eivät ole tarpeeksi jämäköitä estääkseen maan keskilämpötilan nousua 1,5 asteella. Tutkitusti kasvisten tuotanto rasittaa ympäristöä lihantuotantoa vähemmän. Ongelmana on se, että varsinkin talvisaikaan vihreät tuotteet ovat varsin kalliita. Terveellisen ja tuoreen ruuan hinta voi olla liian korkea vähävaraisille lapsiperheille, joissa ruokaa kuluu paljon. Kristillisdemokraatit esittävät vaihtoehtobudjetissaan hedelmä- ja vihannesosastojen arvonlisäverotuksen laskemista 50 miljoonalla eurolla. Rahaa voitaisiin saada sokeriverotuksen käyttöönotosta. Tehdään ekologisia valintoja, joilla ohjataan kulutustottumuksiamme terveelliseen suuntaan ja samalla parannetaan ympäristön tilaa. Pertti Vallittu |