Uutiset

Miksi joustava perusturva?

27.02.2023

Me vajaakuntoiset ihmiset tarvitsemme joustavaa perusturvaa. Haluamme kantaa omien voimien mukaan vastuuta elämästämme. Ihmisarvoiseen elämään kuuluvat onnistumisen kokemukset arjessa.

Mielestäni joustavassa perusturvassa pysyvästi vammaisen henkilö saisi ansaita työtuloja eläkkeen päälle ilman tulorajaa. Näitä lisätuloja verotettaisiin korkeammalla veroprosentilla, mikäli eläke ja ansiotulo yhdessä ylittäisivät 2200 €. Eläke säilyisi siis koko ajan taustalla. Vammainen henkilöhän voi menettää työnsä huonona aikana helpommin kuin terve.

Vastaavasti kannustava perusturva voisi tarkoittaa työttömälle sitä, että 500 € saisi ansaita minkään turvan pienentymättä. Joustavalla perusturvalla tulee päästä sellaiseen tilanteeseen, että työnteko on aina kannattavaa.

Joustavaan perusturvaan pääsemiseksi pitää sääntelymekanismia muuttaa. Ja yhteiskunnassamme tarvitaan uudentyyppistä kokonaisvaltaista ajattelua.

Joustava perusturva takaa onnistuessaan kaikille meille paremman mahdollisuuden selvitä rahallisesti. Vaikka me vajaakuntoiset ihmiset ansaitsisimme jonkin verran enemmän, kuitenkin kaikki meidän tulomme menevät peruselämiseen kohonneiden elinkustannusten vuoksi.

Minulla itselläni on syntymäperäinen liikuntavamma. Vaikka minulla on liikuntarajoite ja lukihäiriö, olen aina ajatellut, että voisin tehdä töitä ja onnistua töissäni. Niin olen myös tehnyt.

Koulutukseltani olen laskentatoimen merkonomi. Olen työskennellyt markkinointitehtävissä Uusi Tie –lehdessä vuodesta 2000.

Joustava perusturva tarkoittasi siis sitä, että me vajaakuntoiset voisimme tehdä töitä kykyjemme mukaan ja saada ansiotuloja eläkkeen lisäksi. Samalla auttaisimme valtiota meiltä perittyjen verotulojen kautta.

Suomessa vajaatyökykyisten työtilanne on huomattavan erilainen kuin esimerkiksi Saksassa. Siellä tietyn kokoisilla yrityksillä on velvoite palkata myös vajaakuntoisia ihmisiä. Mahdollisuuksia meilläkin olisi, jos käytössä olisi joustava ja nykyaikainen perusturva sekä sitä tukeva ajattelutapa.

ratilainen_mika.banneri.jpg Mika Ratilainen
ehdolla eduskuntaan
Varsinais-Suomesta
14.10.2023Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen uusi piirihallitus 2024
14.10.2023Mimosa Helander ja Tommi Terä KD:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtajistoon
14.10.2023Terveysbussit tuovat palvelut lähelle
26.08.2023Katriina Hiippavuori valittiin Kristillisdemokraattien 2. varapuheenjohtajaksi
22.04.2023Varsinais-Suomen ehdokkaat KD:n puoluevaltuustoon
22.04.2023Katriina Hiippavuori ehdokkaaksi KD:n puoluejohtoon
22.04.2023Mitä rahalla saa lastensuojelussa
03.04.2023Kiitos Kristillisdemokraattien äänestäjille! 🌹
11.03.2023Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen eduskuntavaaliehdokkaat
27.02.2023Miksi joustava perusturva?

Siirry arkistoon »