Uutiset

Toimiva sote-uudistus luo viisi sote-aluetta

15.05.2021

Varsinais-Suomen KD-piiri esittää hallituksen sote-mallin romuttamista ja uuden toimivan mallin rakentamista viiden sote-alueen pohjalta. Uudistusta valmisteltaessa pitää kuulla asiantuntijoita ja ottaa huomioon eri alueiden tarpeet. Poliittisen nappikaupan sijaan pitää etsiä ratkaisu, jolla taataan jokaisen suomalaisen hoitoon pääsy.

Varsinais-Suomen kristillisdemokraatit ovat seuranneet ihmetellen Sote-uudistuksen valmistelua ja maassamme käytävää keskustelua siitä. Suomessa on ollut tapana valmistella isoja uudistuksia parlamentaarisesti, mikä on aiemmin tarkoittanut, että seuraava eduskunta ja hallitus ovat viimeistelleet kesken jääneen uudistuksen valmiiksi. Sote-uudistusta tehtäessä näin ei ole toimittu. Hallitus toisensa jälkeen on valmistellut oman vaihtoehdon, eikä valmista tule.

Maamme taloudellisten haasteiden ja alati heikkenevän huoltosuhteen kannalta on selvää, että tällaiseen päättämättömyyteen ei ole varaa!

Sote-uudistuksen kultainen tavoite oli hoitoon pääsyn helpottaminen. Nyt on aika koota aiemmista vaihtoehdoista vahvuudet ja rakentaa niiden pohjalta toimiva sote-malli. Uudistuksessa pitää hyödyntää myös toimivia käytäntöjä eri puolelta Suomea.

Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien esittämässä sote-mallissa

  • Otetaan käyttöön 5-6 sote-aluetta, jotka pohjautuvat nykyisiin yliopistosairaaloiden erityisvastuualueisiin (noin miljoonan asukkaan väestöpohja kussakin). Hallinnon kustannukset jäävät pienemmiksi, kun alueita on vähemmän.
  • Valtion rahoitus maakuntaveron sijaan. Perustuslain nojalla kaikkien on oltava yhdenvertaisessa asemassa.
  • Kuntaveroa lasketaan vastaavalla osuudella kuin palvelut siirtyvät sote-alueille. Vastaavasti kuntien velat sote-kiinteistöjen osalta siirtyvät sote-alueelle / valtiolle. Tällöin kuntien jäljelle jäävät verotulot riittävät kattamaan muut palvelut kunnissa ja pitämään ne elinvoimaisina.
  • Yksityinen palveluntuotanto rajataan ensivaiheessa nykyisen suuruiseksi, potilasdirektiivin edellyttämät velvoitteet huomioiden. Myöhemmässä vaiheessa potilaan vapautta valita yksityinen palveluntuottaja on mahdollista laajentaa, mikäli se on tarpeen hoitoon pääsyn takaamiseksi.
  • Sote-palveluiden kokonaisulkoistukset kielletään edelleen.
  • Esimerkiksi sydänsairauksiin erikoistunut yksikkö säilytetään.

KD:n Varsinais-Suomen piirin kevätkokouksen julkilausuma 15.05.2021.

Lisätietoja
KD:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Mimosa Helander
Puh. 040 963 1010
E-mail. mimosa.helander@kd.fi

15.05.2021Varsinais-Suomen ehdokkaat KD:n puoluevaltuustoon ja puoluejohtoon
15.05.2021Kotihoidon tuen kuntalisä alle 3-vuotiaista kotona hoidetuista lapsista
15.05.2021Toimiva sote-uudistus luo viisi sote-aluetta
15.05.2021Nuorisoneuvolasta varhainen apu nuorten ongelmiin
29.03.2021Tilaa Kristillisdemokraattien YouTube-kanava!
20.01.2021Peimarin Kristillisdemokraatit vaihtoi puheenjohtajiston ja nimesi kuntavaaliehdokkaita
19.12.2020Lapsilisää maksettava 18 ikävuoteen saakka
30.11.2020Raision kristillisdemokraatit muuttivat nimeään, valitsivat uuden puheenjohtajan ja johtokunnan sekä nimesivät ensimmäiset kuntavaaliehdokkaat
08.11.2020Hyvää isänpäivää!
05.10.2020 12:00Lasten ja nuorten neuropsykiatrisia palveluja tehostettava kiireellisesti

Siirry arkistoon »