Uutiset

Rinteen hallituksen budjettiehdotus on suuri taloudellinen riskinotto, Peter Östman sanoo

19.10.2019

IMG_9566.JPG

Rinteen hallituksen budjettiehdotus on yksi suurimpia taloudellisia riskinottoja, joita Suomen hallitus on tehnyt eurokriisin jälkeen, sanoo Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman.

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin syyskokouksessa Loimaalla puhuneen Östmanin mukaan pysyvien menojen lisäämisen sijaan olisi ryhdyttävä välittömästi toimiin valtion menojen karsimiseksi ja tulojen lisäämiseksi.

  • Nyt hallitus toimii päinvastoin. Tämä merkitsee, että hallituksen jo ennestään suuret haasteet kasvavat päivä päivältä, Östman sanoo.

Östman muistuttaa, että rahoituslaitokset ovat melkein vuoden ajan ennustaneet talouskasvun heikkenemistä. Myös Suomen Pankin ennusteet ovat viestineet talouden laskusuunnasta. On myös varoitettu, että 75 prosentin työllisyystavoite on liian optimistinen.

  • Kun otetaan huomioon lisääntyneet riskit, joita Brexit tuo mukanaan riippumatta siitä tapahtuuko se sopimuksen kanssa vai ilman, kasvavat Rinteen hallituksen taloudelliset haasteet, Östman muistuttaa.
  • Meidän on myös muistettava, että monella eurooppalaisella pankilla on edelleen huomattava määrä järjestelemättömiä luottoja. 

Östman listaa hallituksen suurimmiksi haasteiksi toteutumatta olevat sote- ja sotu-uudistukset, yhtäaikaisen työvoimapulan ja työttömyyden sekä syntyvyyden romahtamisen.

  • Hoitojonot ovat pitkiä, vanhustenhoidossa on huutava pula resursseista, terveydenhoitohenkilökunta on uuvuksissa työtaakkansa alla. Vaikka hallitus on tietoinen ongelmista, ratkaisut loistavat poissaolollaan.
  • Sote-uudistuksen ohella olemme jo pitkään odottaneet sotu-uudistusta. Tarvitsemme nykyisen monimutkaisen ja erilaisia tuloloukkuja luovan sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisremonttia. Huolimatta siitä, että monella alalla on pulaa pätevästä työvoimasta, on Suomessa edelleen noin 400 000 ihmistä työttömyyskortistossa. Tilanne on kestämätön hallituksen työllisyystavoitteiden kannalta.
  • Suomessa syntyy yhä vähemmän lapsia, millä on kauaskantoisia seurauksia. Tämä vuosi on jo kolmas peräkkäinen vuosi, jolloin kuolleiden lukumäärä on syntyneiden määrää suurempi. Jos ennusteet pitävät paikkansa sama trendi jatkuu, mikä merkitsee sitä, että suomalaislasten ja -nuorten määrä vähenee edelleen voimakkaasti. Se pahentaa kestävyysvajetta ja vaarantaa tulevaisuuden hyvinvointijärjestelmämme, Östman varoittaa.
08.06.2020 16:00Hallituksen ryhdyttävä työllisyystoimiin välittömästi
08.06.2020 16:00Sairaanhoitopiireille taattava luvatut täysimittaiset koronakorvaukset
08.06.2020 16:00EU:n yhteisvastuullinen velanotto torjuttava
08.04.2020Hyvä tulos Turun Osuuskaupan edustajiston vaaleissa
06.02.2020Lastensuojelun miljardibisnes polkee lasten oikeuksia
25.01.2020Turun Osuuskaupan edustajiston vaalit
12.01.2020Suur-Seudun Osuuskaupan edustajiston vaalit
12.01.2020Turun Osuuskaupan edustajiston vaalit
23.12.2019Rauhaisaa ja siunattua joulunaikaa!
21.11.2019Varsinais-Suomen KD Nuoret järjestäytyivät Turussa

Siirry arkistoon »